Lovassportok:

1.Díjugratás:

A díjugratás gyökerei a vadászatban keresendők.A 1868-as Dublin Show volt az első alkalom,ahol a vadászcélú lovak minősítésére akadályt állítottak fel.1881-ben ugyanitt megépítették az első állandó úgrópályát és ezzel egyidőben megszületett a díjugratás is,mint sport.                

     

2.Díjlovaglás:

Ez a sport a 15. és a 18. századi királyi udvarokban divatos magasiskolákból alakult ki.A lépéselemek eredetileg a harc közbeni mozgások tanítását célozták,később ezek kombinációjával alkottak olyan gyakorlatsorokat,melyek bemutatásai számot adott a ló állóképességéről,engedelmességéről,s egyben a lovas felkészültségéről és rátermetségéről.                            

                                

3.Tereplovaglás:

Tereplovaglásnak nevezzük azt,amikor terepen (aza nem a lovardai pályán,hanem a szabadban)lovagolunk,és azt amikor egyenetlen terepen különböző természetes akadályokat kell átugratni helyes írányból.Ez a military(lovastusa) része.Csak az utóbbi a versenyszerű.

           

4.Távlovaglás:

A távlovaglás különösen Ausztráliában és az Egyesült Államokban népszerű. Az USA- ban több mint 500 távlovaglást rendeznek évente, amelyek közül a Tevis Cup és a Green Mountain Ride a legismertebbek. Ausztráliában hasonló nevezetességnek számít a Quilty Cup, míg az Angliában a 121 km-es Golden Horse Shoe Ride versenyt rendezik meg az Exmoor Nemzeti Park területén. Alapkövetelmény a ló és a lovas jó erőnléte, amit a távlovaglás során rendszeresen végzett állatorvosi vizsgálattal ellenőriznek.

                                   

 

Oldalmenü
Naptár
Diavetítő